Rob van Moorselaar

 

Medisch


Om u een inzicht te geven over het gebruik van medicijnen bij mijn duiven kan ik heel simpel zijn. Ik vind dat medicijnen alleen gebruikt moeten worden als ze echt nodig zijn, om dit tot een minimum terug te brengen heb ik absoluut geen overbevolking op mijn hok. Ik geef geef sinds 2014 zo'n 4 tot 5 maal per week de Kruidenelixer van Jan Smit uit Veendam door het water,deze elixer is 100% opgebouwd uit kruiden en dus zonder chemische stoffen. Sinds ik dit geef heb ik geen last gehad van coli,cocidiose,luchtweg problemen en ook het geel komt eigenlijk niet meer voor bij mijn duiven. In januari volgt de verplichte enting tegen paramyxo.


In het stille seizoen zitten er maximaal 80 vliegduiven op het vlieghok en 40 kweekduiven op het hokken en in het vliegseizoen heb ik er nog ca 35 jongen bij op het jonge duivenhok. Voor elke afdeling staat een ren van 2m bij 1,50m en de toegang tot deze rennen staat altijd open.Het jonge duivenhok is een dooshok waar geen ramen inzitteen maar gaas.


Pas na de 1ste vlucht krijgen de duiven iedere zondag BS van de Weerd over het voer. Als de meeste mest goed blijft gedurende het seizoen wordt er verder niets ondernomen, mocht de mest te nat worden en nemen de prestaties af dan word er een aantal dagen extra BS gekuurd. Na het vliegseizoen, als ook de jonge duiven ingevlogen zijn op de natoer, word de BS die er nog is opgemaakt,dit doe om zo te voorkomen dat de BS overstuur gaat en ik in het volgende seizoen BS geef die niet werkt. Als er duiven zijn die ziek worden dan worden ze afzonderlijk behandeld en afgezonderd. Indien ze niet snel herstellen dan worden deze duiven afgevoerd.